fbpx

FOKUS PÅ MILJØ OG BÆREKRAFT

FOKUS PÅ MILJØ OG BÆREKRAFT 2560 1920 Bergen Sjømatfestival

Matredderprisen

Q-meieriene kommer på Matfestivalen og deler ut Matredderprisen til en av festivalens utstillere. Prisen deler Q ut annenhver måned og den kan vinnes av både privatpersoner, matprodusenter, skoler, bedrifter og andre som har fokus på matredding. Prisen henger høyt – og de som får den lever virkelig opp til både å være flinke til å bruke hele råvaren og påvirke andre til å bli gode matreddere. Prisen deles ut av Q-sjefen Bent Myrdahl sammen med Mette Nygård Havre fra folkebevegelsen «Spis opp maten».

Under årets festival har vi stort fokus på miljø og bærekraft. Både utstillere og deltakere vil i stor grad merke dette fokuset, da vi har innført mange tiltak for å gjøre festivalen både mer bærekraftig og bedre for miljøet.

I år har vi hatt ekstra fokus på innkjøp, transport, avfall, reduksjon av matsvinn og god intern og ekstern informasjon når det gjelder miljø. Vi vet at en lokal matfestival som oss fører til avfall. Men dette vil vi minimere mest mulig. Vi kutter også unødig plastemballasje der vi kan.

For å blant annet redusere årets plastbruk, har vi kjøpt inn tallerkener og bestikk i bambus og tre fra Norengros. Dette vil du finne hos de fleste utstillerne. Dette kan kildesorteres i matavfallet. Men det aller beste er om du har med egen tallerken og bestikk. Da reduserer vi avfallsmengdene sammen. Vi plasserer også ut vannstasjoner slik at du kan ta med egen drikkeflaske og fylle på om du ønsker!

Kildesortering Renovasjonsselskapet Franzefoss plasserer ut miljøstasjoner også flere steder på festivalområdet. Der kan alle sortere avfall fra festivalen . Videre sørger Franzefoss for at det blir gjenvunnet på best mulig måte. Det vil bli god informasjon på hver miljøstasjon om hvilket avfall som skal hvor i tillegg!

Reduksjon av matsvinn

Vi ønsker selvsagt også minst mulig matsvinn på festivalen. All maten som serveres og selges hos oss er laget med kjærlighet og kvalitet. Så vi håper all maten spises opp! Skulle det likevel være noe matavfall, kan det kildesorteres for seg. Vi har også en avtale med Matsentralen i Bergen. De redder eventuell overskuddsmat fra utstillerne og restaurantene. Matsentralen er også på plass med egen stand sammen med folkebevegelsen «Spis opp maten».

Transport

Vi anbefaler våre besøkende å bruke offentlig transport til sentrum. Det er også mulig å leie seg en bysykkel, da kommer du raskt ut på Koengen til oss om ikke bussen din går helt hit. Det blir også satt opp egne ruter med de gamle Fjordabåtene til byen – ruteinformasjon kommer!

I år har vi oppfordret alle våre utstillere og medarbeidere til å bruke minst mulig plast. Alle ønsker å gjøre en innsats for miljøet, derfor er fokuset på akkurat dette stort. Unntaket er i noen få tilfeller at utstillere har mat pakket i plast fordi dette er best for holdbarheten til maten.

Restefest

Det er mulig å lære mer om hvordan du kan redusere matsvinn: Du kan starte med hjemmekompost og lære deg å lage bærekraftig mat under festivalen. Søndag kan du bli med på vår store restefest der kokkene samler overskuddsmat fra utstillerne og lager en himmelsk gryte. Det dekkes på langbord og søndagsmiddagen kan du ta på festivalen. Du velger selv hva du vil betale for måltidet – og overskuddet går til Kirkens Bymisjon.